Κύθηρα

Δ. Κυθήρων

Ανακαλύψτε την περιοχή Κύθηρα

Το NeoAkinito-Places, σας κάνει μια μικρή παρουσίαση για δημογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου που επιλέξατε για την περιήγηση σας.

Ο Δήμος Κυθήρων ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και η σημερινή μορφή του αποτελείται από τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Ο Δήμος έχει έκταση 296km2 και πληθυσμό 4.041, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.

Έδρα του Δήμου Κυθήρων είναι η πόλη των Κυθήρων.

Σύμφωνα με την μυθολογία, η Θεά Αφροδίτη γεννήθηκε στον αφρό της θάλασσας και κολυμπώντας βγήκε πρώτα στα Κύθηρα και στη συνέχεια πήγε στην Πάφο της Κύπρου.

Ιστορικά τα Κύθηρα στην αρχαιότητα λεγόντουσαν Πορφυρούσα, λόγω του προϊόντος της πορφύρας ( χρωστική ουσία) που υπήρχε στο νησί και για την εποχή ήταν κάτι πολύ σπάνιο και πολύτιμο. Γι’ αυτό τον λόγο ήταν ναυτική βάση των Μινωϊτών και ακολούθησαν οι Φοίνικες και μετά οι Μυνηναίοι. Το νησί γνώρισε πολλές επιδρομές από πειρατές. Το 1207 ο Ενετός Μάρκος Βενιέρης αυτοανακηρύχτηκε σε Μαρκήσιο της περιοχής και το νησί πήρε το όνομα Cerigo που με τα χρόνια παραλλάχτηκε σε Τσιρίγο, όνομα που χρησιμοποιείται και σήμερα.

Το 1537 ο τρομερός πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το νησί. Ακολούθησαν ως κυρίαρχοι οι Γάλλοι, οι Τούρκοι, οι Ρώσοι και οι Άγγλοι, μέχρι το 1864 που τα Κύθηρα ενσωματώθηκαν με την Ελλάδα.

Τα Κύθηρα σήμερα είναι ένα πανέμορφο νησί, τόπος χιλιάδων καλοκαιρινών επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου. Απέχουν από την νοτιανατολική άκρη της Πελοποννήσου, το ακρωτήριο Μαλέα 10ν.μ. και από τον Πειραιά 195ν.μ. Επίσης υπάρχει και ακτοπλοϊκή γραμμή του νησιού με το Καστέλι Κισσάμου του Νομού Χανίων της Κρήτης.

Στα γραφικά Κύθηρα ή Χώρα δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο, ενώ αξιοζήλευτες είναι οι 40 παλιές εκκλησιές, λίγο πιο κάτω από το Κάστρο.

Το νησί διαθέτει εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες και πανέμορφες παραλίες, όπως : το Καλάδι, το Μελιδόνι, ο Χαλκός, το Διακόφτι, το Καψάλι, ο Κάλαμος, η Κομπονάδα, οι Φούρνοι, το Καλάμι κ.α.

Το νησάκι των Αντικυθήρων βρίσκεται ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Τα κλασικά χρόνια το όνομα του ήταν Αίγιλα και μάλιστα υπήρχε αρχαία πόλη και ναός του Αιγιλέα Απόλλωνα.

Το 1900 ανασύρθηκε από παλιό ναυάγιο το χάλκινο άγαλμα του Έφηβου των Αντικυθήρων που χρονολογείται μεταξύ του 320πΧ και 330πΧ. Το άγαλμα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης ανασύρθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα αρχαίο πολύπλοκο είδος κινητών ευρημάτων (τέχνεργο) που ήταν μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Η δημιουργία του μηχανισμού αυτού χρονολογείται μεταξύ 150πΧ και 100πΧ.


(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Φωτογραφίες της περιοχής Κύθηρα

Ταξιδέψτε στον Δήμο που επιλέξατε και δείτε μερικά από τα πλέον αξιοσημείωτα σημεία του, μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Κύθηρα

Δείτε στον χάρτη την περιοχή που αναζητήσατε και επιλέξτε να εμφανιστούν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.