Ο Δήμος Ύδρας ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και περιλαμβάνει τα νησιά Ύδρα, Δοκό, Άγιο Γεώργιο και τις γειτονικές μικρότερες νησίδες.
Ο Δήμος έχει έκταση 64,4km2 και πληθυσμό 1.966 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.
Η Ύδρα μαζί με τις Σπέτσες είναι τα πλέον κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η Ύδρα απέχει από τον Πειραιά 37ν.μ και βρίσκεται ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Αργολικό κόλπο.
Ο αρχοντικός και εντυπωσιακός οικισμός της Ύδρας απλώνεται από το λιμάνι και ανηφορίζει μέχρι τις κορυφές των λόφων. Τα σπίτια διώροφα ή τριώροφα με κεραμίδια είναι χτισμένα το ένα κολλητά στο άλλο.
Σύμφωνα με ανασκαφές στο νησί βρέθηκε μυκηναϊκός οικισμός. Η Ύδρα αναπτύχθηκε κατά τον 17ο αιώνα μ.Χ. , όπου απέκτησε μεγάλη ναυτική δύναμη σε τέτοιο σημείο που τα χρόνια των Ναπολεόντειων Πολέμων είχε αναλάβει τις μεταφορές σε ολόκληρη την Μεσόγειο.
Όταν ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, η Ύδρα διέθετε 150 πλοία. Οι καπετάνιοι του νησιού πρόσφεραν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους προκειμένου να εξοπλίσουν τα πλοία τους με κανόνια και βαρύ οπλισμό για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στόλο. Τα αδέλφια Κουντουριώτη, ο Μιαούλης, ο Σαχτούρης, ο Τομπάζης και πολλοί άλλοι ήταν μερικοί από αυτούς τους Υδραίους καπετάνιους που ενωμένοι με τους καπετάνιους των Σπετσών και των Ψαρών κατάφερναν μεγάλες νίκες ενάντια στους Τούρκους. Τα κατορθώματα τους υμνήθηκαν, έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο και ήταν μια από τις αιτίες που η ελληνική επανάσταση στέφτηκε με επιτυχία.
Η Ύδρα ήταν από την δεκαετία του ΄50 κοσμοπολίτικο νησί. Αξιοσημείωτη ήταν η "Λαγουδέρα", νυχτερινό κέντρο που λειτούργησε από το 1959 έως το 1990 . Από το κέντρο αυτό όλα τα χρόνια παρήλασε όλη η αθηναϊκή αφρόκρεμα της εποχής, αλλά και πολλοί διάσημοι ξένοι ηθοποιοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, όπως η αυτοκράτειρα Σοράγια, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Τζάκυ Κένεντυ, ο Σταύρος Νιάρχος, ο Λέοναρντ Κοέν, η Γκρέντα Γκάρμπο, η Μπριζίτ Μπαρντώ και πάρα πολλοί άλλοι.
Το νησί ακόμα και σήμερα είναι σημείο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες και των Ελλήνων και των ξένων τουριστών. Η Ύδρα διαθέτει πολλά καταλύματα, μαγαζιά εστίασης, αλλά και κέντρα για νυχτερινή διασκέδαση.
Στο λιμάνι της Ύδρας υπάρχουν ακόμα και σήμερα τα αρχοντικά του Κουντουριώτη, του Τομπάζη, του Μιαούλη και άλλων. Το αρχοντικό του Τομπάζη είναι από το 1936 παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο αρχοντικό Τσαμάδου λειτουργεί η Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας, το αρχοντικό Κουντουριώτη λειτουργεί ως μουσείο.
Οι φίλοι της θάλασσας μπορούν να κολυμπήσουν στην Σπηλιά. Στο Μανδράκι, στα Καμίνια, στο Βλυχό που βρίσκονται πιο κοντά στο λιμάνι.
(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)