Η Επαρχία της Πάφου καταλαμβάνει το δυτικό κομμάτι του νησιού της Κύπρου. Έχει έκταση 1389,819 km2 και πληθυσμό 88.276 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Πρωτεύουσα της περιοχής είναι η Πάφος. Η πόλη χωρίζεται στην πάνω Πάφο που έχει και την ονομασία Κτήμα και την Κάτω Πάφο που είναι το παραλιακό κομμάτι και το πλέον τουριστικό.
Κοντά στο χωριό Κούκλια βρίσκεται η Παλαιά Πάφος, όπου σύμφωνα με την μυθολογία σε εκείνο το σημείο αναδύθηκε από την θάλασσα η Θεά Αφροδίτη. Μάλιστα σώζονται ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Θεά.
Ιστορικά πολλοί είναι εκείνοι που «διεκδικούν» την ίδρυση της πόλης. Ο ιστορικός Απολλόδωρος ο Αθηναίος αναφέρει τον ιερέα και βασιλιά Κινύρα. Ο Λουτάτιος, αναφέρει τον γιό του Κινύρα, ο Ισίδωρος θεωρεί ως ιδρυτή τον Πάφο και ο Όμηρος υποδεικνύει τον Αγαπήνορα, βασιλιά της Τεγέας. Πάντως η Πάφος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα βασίλεια της Κύπρου, τα οποία κατέστρεψε τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Στρατηγός Πτολεμαίος Α΄. Τα ελληνιστικά χρόνια η σημερινή Κάτω Πάφος γνώρισε μεγάλη ακμή και έγινε και πρωτεύουσα ολόκληρου του νησιού της Κύπρου. Η ανάπτυξη της πόλης συνεχίστηκε και μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Ρωμαίους το 58 π.Χ. Στην Πάφο αργότερα κήρυξαν τον Χριστιανισμό και οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος. Μάλιστα όπως μαρτυρείται ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον Χριστιανισμό και στον Ρωμαίο κυβερνήτη Σέργιο Παύλο, ο οποίος τον ασπάστηκε και έτσι η Κύπρος ήταν η πρώτη επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με Χριστιανό διοικητή.
Η Πάφος υπέστη καταστροφές από σεισμούς, αλλά και από τις αραβικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να παρακμάσει. Η παρακμή αυτή συνεχίστηκε και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας από το 1570 έως το 1878. Με την Αγγλική κατοχή ξεκίνησε κάποια ανάπτυξη, αλλά μετά το 1974, που έγινε η τουρκική εισβολή, λόγω της μετακίνησης των πληθυσμών άρχισε η πραγματική άνθιση της Πάφου.
Σήμερα η Πάφος είναι μια πανέμορφη περιοχή με μεγάλη τουριστική κίνηση, εξαιρετικά ξενοδοχεία, μαγαζιά και εστιατόρια.
Η Πάφος είναι ένας ολόκληρος αρχαιολογικός θησαυρός και για αυτό η πόλη έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Έχουν ανακαλυφθεί βασιλικοί τάφοι, εξαιρετικά ψηφιδωτά, κατακόμβες κάτω από την επιφάνεια της γης, αρχαία θέατρα, η στήλη όπου μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος και πολλά άλλα.
Η Πάφος το 2017 ορίστηκε ως Πολιτισμική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.