Ζάκυνθος

Δ. Ζακύνθου

Ανακαλύψτε την περιοχή Ζάκυνθος

Το NeoAkinito-Places, σας κάνει μια μικρή παρουσίαση για δημογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου που επιλέξατε για την περιήγηση σας.

Ο Δήμος Ζακύνθου ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων και περιλαμβάνει το νησί της Ζακύνθου, γνωστό ως Ζάντε, το φιόρε του λεβάντε, λουλούδι της Ανατολής, όπως το αποκαλούσαν οι Βενετοί. Η Ζάκυνθος απέχει 10ν.μ από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας και 9ν.μ από το νησί της Κεφαλονιάς.

Η Ζάκυνθος έχει έκταση 406km2 και πληθυσμό 40.758 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.

Έδρα του νησιού είναι η πόλη της Ζακύνθου.

Πιστεύεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Αχαιοί που μετοίκησαν στην Ζάκυνθο από την Πελοπόννησο τον 16ο αιώνα πΧ. Τα ιστορικά χρόνια και ιδιαίτερα κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο η Ζάκυνθος τάχτηκε υπέρ των Αθηναίων. Στην συνέχεια υποτάχτηκε στους Μακεδόνες και ακολούθησε κατοχή από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα πΧ. Για χρόνια ήταν υπό την βυζαντινή κυριαρχία. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το νησί διοικήθηκε από την οικογένεια των Ορσίνι και το 1485 κατακτήθηκε από τους Ενετούς, οι οποίοι και παρέμειναν πάνω από 300 χρόνια. Οι Ενετοί ήταν εκείνοι που χώρισαν τους κατοίκους σε τρεις αστικές τάξεις: τους ευγενείς (nobili), οι οποίοι γραφόντουσαν στην Χρυσή Βίβλο το γνωστό libro d’ oro, τους αστούς (civili) και τους λαϊκούς (popolari). Το νησί ανέλαβαν στην πορεία, οι Γάλλοι και μετά οι Ρώσοι που είχαν συμμάχους τους Τούρκους. Το 1800 ιδρύθηκε η Επτανησιακή Πολιτεία που ήταν και το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Το 1809 οι Άγγλοι ανέλαβαν την ηγεσία του νησιού και όρισαν τη Ζάκυνθο πρωτεύουσα του Κράτους του Ιονίου. Η Ζάκυνθος, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα ενσωματώθηκε με την Ελλάδα το 1864.

Η Ζάκυνθος ήταν από τα νησιά που παρουσίασαν μεγάλη άνθιση στις τέχνες και τα γράμματα. Μάλιστα στο νησί γεννήθηκαν οι δύο μεγάλοι ποιητές ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ανδρέας Κάλβος. Απαράμιλλης ομορφιάς ήταν και η αρχιτεκτονική του νησιού με τα φημισμένα αρχοντικά της. Ο μεγάλος σεισμός του 1953 ισοπέδωσε μεγάλο μέρος αυτών των οικημάτων.

Σήμερα η Ζάκυνθος είναι από τα πολύ τουριστικά νησιά της χώρας. Πολλά είναι τα αξιοθέατα του νησιού και στην πόλη της Ζακύνθου, αλλά και σε άλλες περιοχές. Στην πρωτεύουσα του νησιού δεσπόζει το πανύψηλο καμπαναριό του Αγίου Διονυσίου και η εκκλησία του χτισμένη το 1948, όπου εκεί φυλάσσεται και το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου προστάτη του νησιού. Εντυπωσιακή είναι η πλατεία Σολωμού με το άγαλμα του ποιητή, το Βυζαντινό Μουσείο, ο Άγιος Νικόλαος του Μώλου, η Κυρία των Αγγέλων κ.α. Κοντά στην πλατεία Σολωμού βρίσκεται η πλατεία του Αγίου Μάρκου με την μητρόπολη των καθολικών. Πάνω από την πόλη δεσπόζει το κάστρο χτισμένο από τους Ενετούς.

Στον λόφο του Στράνη, λέγεται ότι ο Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τα κανόνια από το πολιορκημένο Μεσολόγγι, έγραψε τον Ύμνο εις την ελευθερίαν που στην πορεία μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο και έγινε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Το νησί της Ζακύνθου διαθέτει γραφικά χωριά και εξαιρετικές παραλίες, παγκοσμίου φήμης, όπως το Ναυάγιο, ο Λαγανάς από τα πλέον τουριστικά μέρη του νησιού. Στην συγκεκριμένη αμμουδιά γεννάει τα αυγά της η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο. Πολύ ωραίες παραλίες είναι επίσης του Τσιλιβή, οι Αλυκιές, ο Αλικανάς.

Νότια της Ζακύνθου, στα 27ν.μ. βρίσκονται τα νησιά Στροφάδες που είναι γνωστά από το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης που ίδρυσε το 1241 η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη.


(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Νομός που ανήκει Ν. Ζακύνθου
Έκταση 406 χλμ²
Πληθυσμός 40.758

Φωτογραφίες της περιοχής Ζάκυνθος

Ταξιδέψτε στον Δήμο που επιλέξατε και δείτε μερικά από τα πλέον αξιοσημείωτα σημεία του, μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Ζάκυνθος

Δείτε στον χάρτη την περιοχή που αναζητήσατε και επιλέξτε να εμφανιστούν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.

Ακίνητα και μεσιτικά γραφεία στην περιοχή Ζάκυνθος

Δείτε ακίνητα της κατηγορίας που θα επιλέξετε και μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στον Δήμο της επιλογής σας.

Ανάθεση ακινήτου

Ανάθεση ακινήτου

Αφήστε τους επαγγελματίες να προωθήσουν αποτελεσματικά το ακίνητό σας!
Διαθέτετε ακίνητο; Θέλετε να δημοσιευθεί στο NeoAkinito.gr και να γίνει άμεσα διαθέσιμο σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους; Απλά συμπληρώστε την φόρμα ανάθεσης ακινήτου και τα συνεργαζόμενα μεσιτικά γραφεία θα επικοινωνήσουν μαζί σας αναλαμβάνοντας να το προωθήσουν και να το δημοσιεύσουν στο NeoAkinito.gr!

Ζήτηση ακινήτου

Ζήτηση ακινήτου

Γλιτώστε χρόνο και βρείτε γρήγορα το ακίνητο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας!
Είτε ψάξατε και δεν το βρήκατε, είτε δεν ψάξατε γιατί δεν είχατε χρόνο, συμπληρώνοντας την φόρμα ζήτησης ακινήτου, θα ενημερωθούν άμεσα οι συνεργαζόμενοι κτηματομεσίτες για το ακίνητο που θέλετε να βρείτε και θα επικοινωνήσουν μαζί σας με προτάσεις ακινήτων και συμβουλές που σίγουρα θα σας καλύψουν!

Top