Ο Δήμος Λιβαδειάς ανήκει στον Νομό Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η σημερινή μορφή του οφείλεται στην ενοποίηση των πρώην δήμων Λεβαδέων, Δαυλείας, Κορώνειας και Χαιρωνείας και της κοινότητας Κυριακίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Ο Δήμος έχει έκταση 698,79km2 και πληθυσμό 31.315 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.
Έδρα του Δήμου Λιβαδειάς είναι η Λιβαδειά που είναι και η πρωτεύουσα όλου του νομού.
Η Λιβαδειά είναι χτισμένη στις βόρειες υπώρειες του όρους Ελικώνα, ενώ την διασχίζει ο μικρός ποταμός Ελικώνας.
Σύμφωνα με την μυθολογία η ίδρυση και η ονομασία της Λιβαδειάς, πιστεύεται ότι οφείλεται στον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο.
Η περιοχή στην αρχαιότητα ήταν γνωστή για το Μαντείο του Τροφωνίου Απόλλωνα. Τον 8ο αιώνα ήταν από τις σημαντικές πόλεις της Βοιωτικής ομοσπονδίας. Το 395 την κυρίευσε ο Λύσανδρος και το 86πΧ λεηλατήθηκε από τον στρατηγό Αρχέλαο. Ακολούθησαν λεηλασίες από τους Γότθους. Η Λιβαδειά ήταν σημαντική πόλη και τα χρόνια της φραγκοκρατίας. Κοντά στην περιοχή που βρισκόταν το αρχαίο μαντείο χτίστηκε μεσαιωνικό φρούριο, μάλλον από τους Καταλανούς. Το 1640 κυρίαρχοι της περιοχής έγιναν οι Οθωμανοί. Τον Απρίλιο του 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κατέλαβε το κάστρο, αλλά αργότερα η περιοχή περιήλθε στον Κιουταχή. Η Λιβαδειά απελευθερώθηκε το 1829.
Η περιοχή της Λιβαδειάς είναι εύφορη και αυτό ευνοεί την καλλιέργεια, ενώ υπάρχει και άνθιση της βιοτεχνίας υφαντών και ειδών λαϊκής τέχνης.
Σημαντικά αξιοθέατα είναι το πέτρινο θέατρο της Κρύας, οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης στον ποταμό ‘Ερκυνα και οι οποίες υδρεύουν την πόλη. Επίσης υπάρχουν τα ερείπια του μαντείου του Τροφωνίου, βυζαντινό κάστρο, ο πύργος του ρολογιού που χτίστηκε επί Φραγκοκρατίας.
(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)