Αλμυρός

Ανακαλύψτε την περιοχή Αλμυρός

Το NeoAkinito-Places, σας κάνει μια μικρή παρουσίαση για δημογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου που επιλέξατε για την περιήγηση σας.

Ο Δήμος Αλμυρού ανήκει στον Νομό Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η σημερινή μορφή του οφείλεται στην ενοποίηση των πρώην δήμων Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και της κοινότητας Ανάβρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Ο Δήμος έχει έκταση 909,79km2 και πληθυσμό 18.614 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.

Έδρα του Δήμου Αλμυρού είναι η ομώνυμη πόλη.

Η πόλη του Αλμυρού ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και είναι ομώνυμη του παλιότερου οικισμού που είχε δημιουργηθεί τον 9ο αιώνα μΧ τα χρόνια του βασιλιά Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού. Σύμφωνα με πηγές, ο Αλμυρός ήταν πολύ σημαντικό κέντρο της Θεσσαλίας στο εμπόριο και από τις κυριότερες αγορές των Ενετών, των Πιζανών και των Γενουατών. Τον 14ο αιώνα η πόλη δέχτηκε την λεηλασία από τους Φράγκους και στη συνέχεια έγινε τμήμα του σερβικού κράτους του Στέφανου Δουσάν.

Το 1392 την περιοχή κατέκτησαν οι Οθωμανοί. Τον 16ο αιώνα λεηλατήθηκε από Αλγερινούς και άλλους πειρατές, ενώ μια επιδημία πανούκλας αποδεκάτισε τους κατοίκους.

Τον 19ο αιώνα ο Αλμυρός πέρασε στην κυριαρχία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και στη συνέχεια υπό την διοίκηση του γιού του, Βελή πασά. Το 1833 καταστράφηκε από τον Ταφήλ Μπούζη και το 1897 υπέστη ζημιές από τον τουρκικό στρατό. Η περιοχή απελευθερώθηκε το 1881 από τον ελληνικό στρατό.

Ο Δήμος έχει πολλά αξιοθέατα, όπως το δάσος Κουρί (δρυοδάσος και εντάχτηκε στο δίκτυο Natura 2000), ενώ σώζονται και πέντε θολωτοί τάφοι μυκηναϊκής τεχνοτροπίας, το ενετικό λιμάνι του λουτρού, το ηφαίστειο του Υπερίωνα και το Νυμφαίο κ.α.


(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Νομός που ανήκει Ν. Μαγνησίας
Έκταση 909,79 χλμ²
Πληθυσμός 18.614

Φωτογραφίες της περιοχής Αλμυρός

Ταξιδέψτε στον Δήμο που επιλέξατε και δείτε μερικά από τα πλέον αξιοσημείωτα σημεία του, μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Αλμυρός

Δείτε στον χάρτη την περιοχή που αναζητήσατε και επιλέξτε να εμφανιστούν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.