Ν. Μαγνησίας

Ν.Μαγνησίας

Ανακαλύψτε την περιοχή Ν. Μαγνησίας

Το NeoAkinito-Places, σας παρουσιάζει ιστορικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στοιχεία του Νομού που επιλέξατε.

ΓΕΝΙΚΑ

Ο νομός Μαγνησίας έχει πληθυσμό 208.500 κατοικούς, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011 και έκταση 2,64 τ.χλμ.. Εκτείνεται περιφερειακά του Παγασητικού και συγκροτεί τη διαίρεση της περιφέρειας Θεσσαλίας . Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Βόλος. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Αιγαίο πέλαγος και στα νότια από τον Παγασητικό κόλπο, ενώ στα βόρεια και στα δυτικά συνορεύει με τον νομό Λάρισας. Στον νομό συμπεριλαμβάνονται και οι Βόρειες Σποράδες (Σκιάθος , Σκόπελος ,Αλόννησος και τα μικρότερα νησιά) .

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Το έδαφος του νομού είναι κατά 33% πεδινό, 44% ημιορεινό και 23% ορεινό . Συνδυάζει και βουνό και θάλασσα ενδιαφέρουσα χλωρίδα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακρογιαλιές και όρμους .Στο βορειότερο σημείο του νομού βρίσκεται το βουνό Μαυροβούνι και απλώνεται έως τον νομό Λάρισας όπου βρίσκεται και η κορυφή του . Το πλέον γνωστό σημείο του Νομού είναι το πανέμορφο όρος Πήλιο με τα γραφικά χωριά του, που σύμφωνα με την μυθολογία εκεί βρισκόταν η θερινή κατοικία των Θεών, αλλά και η πατρίδα των Κενταύρων.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα προϊστορικά χρόνια κατοικείται ο νομός, αφού αυτό φαίνεται και από τους δεκάδες νεολιθικούς οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί . Η περιοχή πέρασε σε πολλούς κατακτητές, όπως στους Πέρσες, στους Μακεδόνες, στους Ρωμαίους, δέχτηκε επιδρομές από Γότθους, Σλάβους, Σέρβους, Βούλγαρους κ.α., ενισχύθηκε από τους βυζαντινούς, και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204, ο νομός δόθηκε στους Φράγκους. Αργότερα ακολούθησαν οι Οθωμανοί έως το 1881. Μετά την απελευθέρωση ο Βόλος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στον νομό, όπως το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, οι Μονές Άνω και Κάτω Ξενιάς, το Ενετικό κάστρο Πτελεού, το Τυπογραφικό Μουσείο της εφημερίδας της Θεσσαλίας, το Κόκκινο σπίτι με το τριαντάφυλλο, το θρυλικό Τρενάκι του Πηλίου, το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας κ.α .

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ

Μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να ανακαλύψετε στο νομό είναι ιππασία , θαλάσσια σπορ, καταδύσεις. Μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία της Πλάκας, τα Καλά Νερά, το Μυλοπόταμο, τις λίμνες Ζερέλια στη Μαγνησία, το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Ιδιαίτερα του χειμερινούς μήνες τα χωριά του Πηλίου δέχονται χιλιάδες επισκέπτες. Τέλος μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από ταπανέμορφα και καταπράσινα νησιά του νομού ( Σκιάθος , Σκόπελος , Αλόννησος).

ΝΗΣΙΑ

Στο νομό Μαγνησίας επίσης συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά των Βόρειων Σποράδων :

Αλόννησος : Η Αλόννησος έχει έκταση 64τ.χλμ., είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Βόρειων Σποράδων. Το έδαφος του νησιού είναι κατά κύριο λόγο ορεινό. Στην Αλόννησο βρίσκεται και το ένα από τα δύο μεγαλύτερα θαλάσσια πάρκα της χώρας, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 2.200τ.χλμ. Ιδρύθηκε το 1992 για την προστασία του αναπαραγωγικού τρόπου της μεσογειακής φώκιας .

Σκιάθος : HΣκιάθος έχει έκταση 48τ.χλμ., είναι το δυτικότερο νησί των Βόρειων Σποράδων. Το έδαφος του νησιού είναι ημιορεινό. Το 70% του εδάφους αποτελείται από δάση με πεύκα, πλατάνια και βελανιδιές .

Σκόπελος : Η Σκόπελος έκταση 96τ.χλμ. και το έδαφος του νησιού είναι ημιορεινό . Είναι το πιο καταπράσινο νησί στο Αιγαίο γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως Πράσινο και Γαλάζιο Νησί .

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μερικές από τις προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με τον νομό είναι: ο Ρήγας Φεραίος, λόγιος , αναμορφωτής και πρόδρομος του ελληνικού απελευθερωτικού Αγώνα , γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο και απεβίωσε το 1814, ο Απόστολος Βακαλόπουλος, ιστορικός συγγραφέας και πανεπιστημιακός γεννήθηκε στο Βόλο το 1909 και απεβίωσε το 2000, ο Αριστοτέλης Αγγελόπουλος, ζωγράφος γεννήθηκε το 1900 στο Βόλο και απεβίωσε το 1990, ο Πανταζής Βασσάνης, εθνικός ευεργέτης γεννήθηκε το 1830 στην Πορταριά και απεβίωσε το 1892, ο Καισάριος Δαπόντες, ποιητής, χρονογράφος και μοναχός, γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1714 και απεβίωσε το 1784, ο μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (1943-) κ.α.


(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλία
Πρωτεύουσα Βόλος
Έκταση 2,64 χλμ²
Πληθυσμός 208.500
Γειτονικές περιοχές

Φωτογραφίες της περιοχής Ν. Μαγνησίας

Μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places, μπορείτε να γνωρίσετε τα σημαντικότερα μέρη της περιοχής που αναζητάτε.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Ν. Μαγνησίας

Δείτε μέσω του χάρτη την περιοχή που σας ενδιαφέρει και ανακαλύψτε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.