Βόρεια Τζουμέρκα

Βόρεια Τζουμέρκα

Ανακαλύψτε την περιοχή Βόρεια Τζουμέρκα

Το NeoAkinito-Places, σας κάνει μια μικρή παρουσίαση για δημογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου που επιλέξατε για την περιήγηση σας.

Ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου και η σημερινή μορφή του οφείλεται στην ενοποίηση των πρώην δήμων Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και των κοινοτήτων Βαθυπέδου, Ματσουκίου, Καλαρρυτών και Συρράκου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Ο Δήμος έχει έκταση 254,94τ.χλμ. και πληθυσμό 5.714 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.

Έδρα του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων ορίστηκε το χωριό Πράμαντα.

Όλα τα χωριά του Δήμου είναι ορεινά, χτισμένα στις πλαγιές της κορυφής Στρογγούλας. Την περιοχή διατρέχει ο Καλαρρύτικος και ο Άραχθος ποταμός.

Αξιόλογα αξιοθέατα της περιοχής είναι η Μονή Θεοτόκου Κηπίνας, που είναι χτισμένη σε βράχο και η οποία είναι προσβάσιμη από ένα μικρό μονοπάτι που καταλήγει σε κρεμαστή ξύλινη γέφυρα. Τα χρόνια της τουρκοκρατίας, η γέφυρα αυτή ήταν κινητή και οι μοναχοί προκειμένου να σώζουν το μοναστήρι από την μανία των κατακτητών την σήκωναν και η Μονή έμενε απροσπέλαστη. Το Γεφύρι της Πλάκας του 1866 είναι εντυπωσιακό και ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Το σπήλαιο Ανεμότρυπα παρουσιάζει χρωματιστούς σταλαγμίτες και η Ιερά Μονή Βύζιλας του 11ου αιώνα, παλαιότερα ήταν από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ξενώνες που μπορούν να φιλοξενήσουν τους φυσιολάτρες, καθώς και τους λάτρεις του χειμερινού τοπίου.


(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Νομός που ανήκει Ν. Ιωαννίνων
Έκταση 254,94 χλμ²
Πληθυσμός 5.714

Φωτογραφίες της περιοχής Βόρεια Τζουμέρκα

Ταξιδέψτε στον Δήμο που επιλέξατε και δείτε μερικά από τα πλέον αξιοσημείωτα σημεία του, μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Βόρεια Τζουμέρκα

Δείτε στον χάρτη την περιοχή που αναζητήσατε και επιλέξτε να εμφανιστούν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.