Ν. Ευρυτανίας

Ν. Ευρυτανίας

Ανακαλύψτε την περιοχή Ν. Ευρυτανίας

Το NeoAkinito-Places, σας παρουσιάζει ιστορικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στοιχεία του Νομού που επιλέξατε.

ΓΕΝΙΚΑ

Σχεδόν ορεινή περιοχή, η Ευρυτανία εκτείνεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας . Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι. Η περιοχή έχει πληθυσμό 20.081 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011 και έκταση 1.869τ.χλμ. Συνορεύει στα βορειοανατολικά με τον νομό Καρδίτσας, στα δυτικά με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και στα νοτιοανατολικά με τον νομό Φθιώτιδας. Συγκροτεί διοικητική διαίρεση της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας .

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Ο Τυμφηστός ή Βελούχι είναι από τα ψηλότερα και σημαντικότερα βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Το κλίμα του νομού είναι ορεινό/ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Στο νότιο τμήμα του νομού, ρέει ο Καρπενησιώτης ποταμός ανάμεσα στα όρη Χελιδόνα και Καλιακούδα . Ο νομός Ευρυτανίας είναι ένας από τους πιο ορεινούς και αραιοκατοικημένους. Κατακλύζεται απο καταπράσινα επιβλητικά βουνά, έλατα, καστανιές, απότομες χαράδρες. Όλα αυτά αποτελούν ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και δημιουργούν μία αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική παράδοση , η ονομασία της περιοχής προήλθε από τον ήρωα Εύρυτο, ο οποίος ήταν βασιλιάς στην πόλη Οιχαλία. Η Ευρυτανία ήταν σημαντικό μέλος της Αιτωλικής συμπολιτείας και πολέμησε τους Γαλάτες το 279πΧ, όταν οι τελευταίοι θέλησαν να καταλάβουν το θρησκευτικό κέντρο των Δελφών. Και τα επόμενα χρόνια η Ευρυτανία, ήταν σημαντική δύναμη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα χρόνια της τουρκοκρατίας στην Ευρυτανία, λόγω του δυσπρόσιτου της ορεινής περιοχής, δρούσαν οι αρματολοί και οι κλέφτες. Η νίκη της Ελλάδας και η απελευθέρωση της από τον τουρκικό ζυγό οφείλει μεγάλο μέρος της στους αγωνιστές από την Ευρυτανία. Τα νεότερα χρόνια, τον Μάρτιο του 1944 στο χωριό Βίνιανη η Κεντρική Επιτροπή του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) ίδρυσε την λεγόμενη Κυβέρνηση του Βουνού. .

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον νομό Ευρυτανίας μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Προυσού, τη Μονή Τατάρνας, όπου βρίσκεται νοτιοδυτικά των Αγράφων, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που ιδρύθηκε το 1997 στους Κορυσχάδες, το Μουσείο Βίνιανης, όπου στεγάζεται στο σχολικό κτίριο του οικισμού και το Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού που ιδρύθηκε το 1981.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ

Η Ευρυτανία προσφέρει πλήθος ορεινών διαδρομών. Η περιοχή προσφέρει τη δυνατότητα για ορειβασία, πεζοπορία, τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία, rafting, kayak, ιππασία, σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχιού . Ακόμα μπορείτε να ανακαλύψετε το φαράγγι Πάντα Βρέχει και το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς .

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σημαντικές προσωπικότητες που συνδέονται με τον νομό Ευρυτανίας είναι: ο Άγγελος Ελεφάντης, κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος, γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1936, ο Νίκος Ζωρογιαννίδης, συγγραφέας, γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1932 , ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ποιητής, διηγηματικός τέχνης και ακαδημαϊκός, γεννήθηκε στη Γρανίτσα το 1877 και απεβίωσε το 1989 , ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης, αγωνιστής του 1821, γεννήθηκε στον Άγιο Ανδρέα το 1780, ο Κωνσταντίνος Μερεντίτης, φιλόλογος και πανεπιστημιακός, γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα το 1906, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Παύλος Μπακογιάννης, γεννήθηκε στα Βελωτά το 1935 και δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη το 1989 κ.α.


(Το ανωτέρω κείμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Πρωτεύουσα Καρπενήσι
Έκταση 1,87 χλμ²
Πληθυσμός 20.081
Δήμοι νομού

Φωτογραφίες της περιοχής Ν. Ευρυτανίας

Μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places, μπορείτε να γνωρίσετε τα σημαντικότερα μέρη της περιοχής που αναζητάτε.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Ν. Ευρυτανίας

Δείτε μέσω του χάρτη την περιοχή που σας ενδιαφέρει και ανακαλύψτε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.

Ακίνητα και μεσιτικά γραφεία στην περιοχή Ν. Ευρυτανίας

Δείτε ακίνητα της κατηγορίας που θα επιλέξετε και μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στον Νομό της επιλογής σας.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Ανάθεση ακινήτου

Ανάθεση ακινήτου

Αφήστε τους επαγγελματίες να προωθήσουν αποτελεσματικά το ακίνητό σας!
Διαθέτετε ακίνητο; Θέλετε να δημοσιευθεί στο NeoAkinito.gr και να γίνει άμεσα διαθέσιμο σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους; Απλά συμπληρώστε την φόρμα ανάθεσης ακινήτου και τα συνεργαζόμενα μεσιτικά γραφεία θα επικοινωνήσουν μαζί σας αναλαμβάνοντας να το προωθήσουν και να το δημοσιεύσουν στο NeoAkinito.gr!

Ζήτηση ακινήτου

Ζήτηση ακινήτου

Γλιτώστε χρόνο και βρείτε γρήγορα το ακίνητο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας!
Είτε ψάξατε και δεν το βρήκατε, είτε δεν ψάξατε γιατί δεν είχατε χρόνο, συμπληρώνοντας την φόρμα ζήτησης ακινήτου, θα ενημερωθούν άμεσα οι συνεργαζόμενοι κτηματομεσίτες για το ακίνητο που θέλετε να βρείτε και θα επικοινωνήσουν μαζί σας με προτάσεις ακινήτων και συμβουλές που σίγουρα θα σας καλύψουν!

Κοντά στην περιοχή Ν. Ευρυτανίας

Δείτε τις περιοχές που συνορεύουν με τον Νομό που βρίσκεστε και επισκεφθείτε τις για βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Top