Δ. Κω

Ανακαλύψτε την περιοχή Κως

Το NeoAkinito-Places, σας κάνει μια μικρή παρουσίαση για δημογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου που επιλέξατε για την περιήγηση σας.

Ο Δήμος της Κω ανήκει στον Νομό Δωδεκανήσων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σημερινή μορφή της οφείλεται στην ενοποίηση των πρώην δήμων του νησιού, Κω, Ηρακλειδών και Δικαίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Ο Δήμος έχει έκταση 290,3km2 και πληθυσμό 33.388 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.

Έδρα του Δήμου Κω είναι η πόλη της Κω που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Περιφέρειας, μετά την Ρόδο.

Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Μ. Ασίας απέναντι από το σημερινό Μπόντρουμ την παλιά Αλικαρνασσό και ανάμεσα στα νησιά Κάλυμνο και Νίσυρο.

Ιστορικά η Κως πρωτοκατοικήθηκε από τους Κάρες που προήλθαν από την απέναντι Καρία και ακολούθησαν οι Μινωίτες της Κρήτης και στη συνέχεια οι Μυκηναίοι. Οι Δωριείς έχτισαν την αρχαία Κω που μαζί με τη Λίνδο, την Κάμειρο, την Ιαλυσσό της Ρόδου, την Κνίδο και την Αλικαρνασσό αποτέλεσαν την Δωρική Εξάπολη. Την Κω κατέλαβαν οι Πέρσες και μετά το νησί έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας (479πΧ). Το 460πΧ γεννήθηκε στο νησί ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής και αυτός που ίδρυσε την πρώτη σχολή ιατρικής στον κόσμο. Μετά τον θάνατο του οι συμπολίτες του έχτισαν το Ασκληπιείο προς τιμήν του Θεού Ασκληπιού και λειτούργησε ως νοσοκομείο θεραπεύοντας χιλιάδες ασθενείς από όλη την Μεσόγειο, βασιζόμενο στην παρακαταθήκη που άφησε ο Ιπποκράτης.

Αργότερα ιδρύθηκε η πρωτεύουσα της Κω στη σημερινή θέση, παρουσιάζοντας τα επόμενα χρόνια μεγάλη ακμή. Το νησί κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και μετά από τους Πτολεμαίους. Ακολούθησε η βυζαντινή περίοδος που σημαδεύτηκε από τις επιθέσεις κυρίως των Σαρακηνών. Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ρόδου κατέλαβαν το νησί το 1315 και σε αυτούς οφείλεται το φρούριο που βρίσκεται σήμερα στην είσοδο του λιμανιού. Το 1522 οι Τούρκοι κατέκτησαν την Κω μέχρι το 1912 που την θέση τους πήραν οι Ιταλοί. Το 1948 η Κως ενώθηκε με την Ελλάδα.

Η Κως διαθέτει σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον: το ενετικό κάστρο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννου στο λιμάνι, τον πλάτανο του Ιπποκράτη που λέγεται ότι τον φύτεψε ο ίδιος και κάτω από αυτόν δίδασκε, το τζαμί του Γαζή Χασάν του 1786, ερείπια της αρχαίας αγοράς, της Στοάς κ.α. Τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω βρίσκεται το Ασκληπιείο.

Η Κως έχει έντονη τουριστική κίνηση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαθέτει υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες, μαγαζιά και έντονη νυχτερινή ζωή. Πολύ καλές παραλίες είναι η Χελώνα, τα Καρδάμαινα, το Τιγκάκι, το Καμάρι, το Μαστιχάρι κ.α.


(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Νομός που ανήκει Ν. Δωδεκανήσων
Έκταση 290,30 χλμ²
Πληθυσμός 33.388

Φωτογραφίες της περιοχής Κως

Ταξιδέψτε στον Δήμο που επιλέξατε και δείτε μερικά από τα πλέον αξιοσημείωτα σημεία του, μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Κως

Δείτε στον χάρτη την περιοχή που αναζητήσατε και επιλέξτε να εμφανιστούν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.