Κίμωλος

Δ. Κιμώλου

Ανακαλύψτε την περιοχή Κίμωλος

Το NeoAkinito-Places, σας κάνει μια μικρή παρουσίαση για δημογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου που επιλέξατε για την περιήγηση σας.

Ο Δήμος Κιμώλου ανήκει στον Νομό Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το νησί της Κιμώλου βρίσκεται βορειοανατολικά της Μήλου και νοτιοδυτικά της Σίφνου.

Ο Δήμος έχει έκταση 53,3km2 και πληθυσμό 910 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.

Ο Δήμος Κιμώλου έχει έδρα την Κίμωλο.

Ο μύθος λέει ότι το νησί ονομάστηκε Κίμωλος από τον πρώτο οικιστή του, τον Κίμωλο, ο οποίος ήταν σύζυγος της Σίδης, κόρης του Ταύρου.

Η Κίμωλος κατοικούνταν ήδη από την Μυκηναϊκή εποχή και το 1100πΧ εγκαταστάθηκαν Δωριείς. Το νησί υπήρξε υποτελής των Αθηναίων και τον 3ο αιώνα πΧ κυριαρχήθηκε από τους Μακεδόνες. Κατά την Λατινοκρατία τον 13ο αιώνα το νησί είχε την ονομασία Αρτζεντιέρα. Το 1207 ο Μάρκος Σανούδος προσάρτησε το νησί στο Δουκάτο της Νάξου. Τα επόμενα χρόνια το νησί δοκιμάστηκε από πειρατές, αλλά και από τις επιδρομές του Μπαρμπαρόσα. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στο νησί υπήρξε ανάπτυξη, διότι εφαρμόστηκε κοινοτικός θεσμός.

Η Χώρα του νησιού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε ύψωμα με κάτασπρα γραφικά σπιτάκια.

Αξιόλογα σημεία του νησιού είναι το Παλαιόκαστρο που σώζονται ερείπια πύργου, η σπηλιά της Κονσολίνας, το σπήλαιο της Βρωμολίμνης, τα Ελληνικά που βρισκόταν η αρχαία πόλη στην ακτή του Κοφτού.

Η Κίμωλος προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Ενδιαφέρουσες παραλίες είναι η Αλυκή, το Καλαμίτσι, η Φυκιάδα, το Κοφτό κ.α.


(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Φωτογραφίες της περιοχής Κίμωλος

Ταξιδέψτε στον Δήμο που επιλέξατε και δείτε μερικά από τα πλέον αξιοσημείωτα σημεία του, μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Κίμωλος

Δείτε στον χάρτη την περιοχή που αναζητήσατε και επιλέξτε να εμφανιστούν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.