ΓΕΝΙΚΑ
Ο νομός Αργολίδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Έχει πληθυσμό 97.044 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011 και έκταση 2,154 τ.χλμ. . Πρωτεύουσα του είναι το Ναύπλιο. Στα νότια και δυτικά συνορεύει με το νομό Αρκαδίας και στα βόρεια με το νομό Κορινθίας. Είναι μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Ελλάδας και βρέχεται από τον Σαρωνικό στα ανατολικά και στα νότια από τον Αργολικό.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ
Το έδαφος του νομού είναι κυρίως ορεινό, ενώ στα βόρεια βρίσκεται το ψηλότερο βουνό του νομού ο Ολίγυρτος. Η πεδιάδα του Άργους είναι η μεγαλύτερη έκταση του νομού. Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι η Πάνιτσα, ενώ δεν υπάρχουν λίμνες. Κυρίως στα νότια υπάρχουν μικροί υγρότοποι με σημαντική οικολογική αξία.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών ο νομός κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή, ενώ τη μεσολιθική εποχή είχε ναυτιλιακές επαφές με τη Μήλο. Την εποχή του χαλκού αναδείχθηκε επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού εκείνης της εποχής. Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός όπως ονομάστηκε, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ηπειρωτική και την νησιωτική χώρα, δημιουργώντας ακμάζουσες πόλεις, μεγάλης στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης, καθώς και τεράστια άνθιση στις τέχνες και τα γράμματα. Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ., η περιοχή, υπέστη λεηλασίες από τους Γότθους, ενώ στα μέσα του 15ου αιώνα οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του νομού. Το 17ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Βενετούς, ενώ αργότερα ξανά από τους Τούρκους έως την Επανάσταση του 1821, όπου και απελευθερώθηκε.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο νομό υπάρχουν αρκετά μνημεία και αξιοθέατα για να επισκεφθεί κανείς όπως: το σπήλαιο Φράγχθι, τα τείχη της Τίρυνθας, τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, τη μονή Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης, το φρούριο στο Παλαμήδι, το Μπούρτζι, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, το αρχαίο Άργος, το αρχαίο θέατρο στο Άργος, τον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, την αρχαία πόλη των Μυκηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, το Αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου, την Πυραμίδα του Ελληνικού, κ.α.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ
Μερικές από τις παραλίες του νομού είναι η παραλία της Κάντιας λίγο πιο έξω από το πανέμορφο Ναύπλιο, το Κονδύλι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, η παραλία αρχαίας Ασίνης στο Τολό, η παραλία Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, το Καστράκι στην Αργολίδα κ.α. Μερικές από τις διαθέσιμες δραστηριότητες στο νομό είναι το Kite Surfing, Jet Ski, καταδύσεις, κωπηλασία με κανό, ιππασία, ποδηλασία, πεζοπορία κ.α. Τέλος πολύ σημαντικός πόλος έλξης πλήθους τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί η ετήσια διοργάνωση του φημισμένου Φεστιβάλ Επιδαύρου, το οποίο παρουσιάζει μοναδικές πολιτιστικές παραστάσεις.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Μερικές από τις προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με το νομό είναι: ο παλαιστής Τζιμ Λόντος γεννημένος, το 1896 στο Κουτσοπόδι, ο Άγγελος Τερζάκης, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, γεννημένος στο Ναύπλιο το 1907, ο Στέφανος Δάφνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, γεννημένος το 1882 στο Άργος, ο Μανουήλ Μαλαξός, εκδότης και συγγραφέα,ς γεννημένος στο Ναύπλιο τον 16ο αιώνα, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Τιμολέων Φιλήμων, γεννημένος στο Ναύπλιο το 1833, ο ποιητής Νίκος Καρούζος (1926-1990), ο σπουδαίος αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν που έκανε ανασκαφές στην αρχαία Τροία και στις Μυκήνες (1822-1890), ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης ( 1907-1979) κ.α.
(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)