Ν. Αχαΐας

Ν. Αχαΐας

Ανακαλύψτε την περιοχή Ν. Αχαΐας

Το NeoAkinito-Places, σας παρουσιάζει ιστορικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στοιχεία του Νομού που επιλέξατε.

ΓΕΝΙΚΑ

Ο νομός Αχαΐας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου. Έχει έκταση 3,271 τ.χλμ και πλυθυσμό 309.694 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Πάτρα. Η Πάτρα αποτελεί την έδρα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο νομός Αχαΐας συνορεύει με τους νομούς Κορινθίας στα ανατολικά, Αρκαδίας στα νότια, Ηλείας στα νοτιοδυτικά, ενώ βρέχεται στα δυτικά από τον Πατραϊκό κόλπο και στα βόρεια από τον Κορινθιακό.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Στο ανατολικό τμήμα του νομού βρίσκονται τα όρη Παναχαϊκό, Χελμός και Ερύμανθος, ενώ στο δυτικό τμήμα υπάρχουν κυρίως πεδινές εκτάσεις και υγρότοποι δίπλα στη θάλασσα. Το έδαφος του νομού είναι κυρίως ορεινό και τα ποτάμια του μικρά και χειμαρρώδη. Στο νομό μπορεί κανείς να συναντήσει αλεπούδες, βίδρες, λαγούς, ασβούς κ.α., ενώ στις νότιες πλαγιές του Χελμού σχηματίζεται ένας καταρράκτης περίπου 200μ. όπου στη βάση του βρλισκεται ένα σπήλαιο, το οποίο σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση αποτελούσε μία από τις εισόδους του Άδη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως υπήρχε εγκατάσταση πληθυσμού από τα τέλη της νεολιθικής περιόδου. Η αρχαιότατη ονομασία του νομού ήταν Αιγιαλός, δηλαδή παραλία και ο πρώτος ελληνικός λαός που κατοίκησε την Αχαΐα ήταν οι Ίωνες. Η πόλη πήρε το όνομα του Σπαρτιάτη Πατρεύ, ο οποίος έδιωξε τους Ίωνες και οργάνωσε την περιοχή που ήταν χτισμένη σε στρατηγικό σημείο. Το 146πΧ, η Πάτρα κατακτήθκε από τους Ρωμαίους, όπου της δόθηκαν προνόμια, αλλά όταν η πρωτεύουα του ρωμαϊκού κράτους μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, η πόλη παρήκμασε. Δέχτηκε ανεπιτυχείς επιθέσεις από Σλάβους και Άβαρους και το 1205 υποτάχτηκε στους Φράγκους σταυροφόρους της Κωνσταντινούπολης. Απελευθερώθηκε το 1429 από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τότε Δεσπότη του Μυστρά. Το 1458, η πόλη υποτάχτηκε στους Οθωμανούς. Το 1687 πολιορκήθηκε από τους Ενετούς και αργότερα υπέστη καταστροφές από τους Τουρκοαλβανούς. Στις 21 Μαρτίου του 1821 στην Μονή Αγίας Λαύρας, οι άρχοντες της περιοχής και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης. Η Πάτρα δέχτηκε πολλές πολιορκίες κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο Ιωάννης Καπποδίστριας, μετά την απελευθέρωσε συνέβαλε στο να χτιστεί από την αρχή. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, πόλη δέχτηκε πολλούς Έλληνες πρόσφυγες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο νομό Αχαΐας υπάρχουν για να επισκεφθεί κανείς αξιοθέατα, όπως μνημεία από την αρχαία Πάτρα, οι διάσπαρτοι μυκηναϊκοί τάφοι, τα ερείπια του ρωμαϊκού σταδίου, το αρχαίο ωδείο Πάτρας. Επίσης υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας ,το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η μονή μεγάλου σπηλαίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, το κάστρο της Πάτρας, το κάστρο του Ρίου,οι αρχαίοι Λουσοί, το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πάτρας κ.α.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ

Μερικές από τις παραλίες που υπάρχουν στο νομό είναι η παραλία του Αίγιου στο Αίγιο Αχαΐας, η παραλία Κουνουπέλι κοντά στις Αλυκές Κάτω Αχαΐας, η παραλία της Καλόγριας στην Καλόγρια Αχαΐας κ.α. Υπάρχουν επίσης και διάφορες δραστηριότητες στο νομό όπως καγιάκ-ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιππασία, σκι και snowboard στα Καλάβρυτα κ.α..

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Κάποιες από τις προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με τον νομό αυτό είναι: ο Λώρης Μαργαρίτης, πιανίστας και μουσικοσυνθέτης, γεννημένος το 1895 στο Αίγιο, ο ποιητής Γιάννης Κοντός, γεννημένος το 1943 στο Αίγιο, ο Δημήτρης Σαρντούνης (Μίμαρος), καραγκιοζοπαίχτης γεννημένος στην Πάτρα το 1859, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ηθοποιός γεννημένος το 1912 στο Διακοπτό, ο Γεώργιος Λυκούδης, βιολονίστας και αρχιμουσικός, γεννημένος στην Πάτρα το 1895, ο φυσικός Παναγιώτης Βαρώτσος, ο χειρουργός και ακαδημαϊκός Μαρίνος Γερουλάνος, ο πολιτικός Αλέξανδρος Ζαΐμης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο πολιτικός και πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, η λογοτέχνης Γαλάτεια Σαράντη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο αγωνιστής του 1821 Ασημάκης Φωτήλας κ.α.


(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)

Γεωγραφικό διαμέρισμα Δυτική Ελλάδα
Πρωτεύουσα Πάτρα
Έκταση 3,27 χλμ²
Πληθυσμός 309.694
Γειτονικές περιοχές

Φωτογραφίες της περιοχής Ν. Αχαΐας

Μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places, μπορείτε να γνωρίσετε τα σημαντικότερα μέρη της περιοχής που αναζητάτε.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Ν. Αχαΐας

Δείτε μέσω του χάρτη την περιοχή που σας ενδιαφέρει και ανακαλύψτε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.

Ακίνητα και μεσιτικά γραφεία στην περιοχή Ν. Αχαΐας

Δείτε ακίνητα της κατηγορίας που θα επιλέξετε και μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στον Νομό της επιλογής σας.

Ανάθεση ακινήτου

Ανάθεση ακινήτου

Αφήστε τους επαγγελματίες να προωθήσουν αποτελεσματικά το ακίνητό σας!
Διαθέτετε ακίνητο; Θέλετε να δημοσιευθεί στο NeoAkinito.gr και να γίνει άμεσα διαθέσιμο σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους; Απλά συμπληρώστε την φόρμα ανάθεσης ακινήτου και τα συνεργαζόμενα μεσιτικά γραφεία θα επικοινωνήσουν μαζί σας αναλαμβάνοντας να το προωθήσουν και να το δημοσιεύσουν στο NeoAkinito.gr!

Ζήτηση ακινήτου

Ζήτηση ακινήτου

Γλιτώστε χρόνο και βρείτε γρήγορα το ακίνητο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας!
Είτε ψάξατε και δεν το βρήκατε, είτε δεν ψάξατε γιατί δεν είχατε χρόνο, συμπληρώνοντας την φόρμα ζήτησης ακινήτου, θα ενημερωθούν άμεσα οι συνεργαζόμενοι κτηματομεσίτες για το ακίνητο που θέλετε να βρείτε και θα επικοινωνήσουν μαζί σας με προτάσεις ακινήτων και συμβουλές που σίγουρα θα σας καλύψουν!

Κοντά στην περιοχή Ν. Αχαΐας

Δείτε τις περιοχές που συνορεύουν με τον Νομό που βρίσκεστε και επισκεφθείτε τις για βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Top