
Ο Δήμος Αλίμου ανήκει στον Νότιο Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Έχει έκταση 5,909km2 και πληθυσμό 41.720 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011. Ο Δήμος συνορεύει νότια με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, βορειοδυτικά με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και βορειοανατολικά με τον Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Το όνομα Άλιμος προέρχεται είτε από την αρχαία λέξη αλς που σημαίνει θάλασσα, είτε από το φυτό άλιμος που φύεται σε παράλια μέρη, είτε από την λέξη λιμός με το στερητικό α που σημαίνει αυτός που διώχνει την πείνα.
Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα, την Νεολιθική περίοδο (5.000 πΧ). Τα αρχαία χρόνια στην περιοχή ήταν ο Δήμος Αλιμούντος( αρχαίος οικισμός-πόλη και δήμος της Λεοντίδας που ήταν μια από τις φυλές της αρχαίας Αθήνας). Η Δήμος Αλιμούντος ήταν η πατρίδα του ιστορικού Θουκυδίδη.
Ο Δήμος είχε έντονη συμμετοχή στα αθηναϊκά δρώμενα τα Γεωμετρικά χρόνια, καθώς και τους Αρχαϊκούς και Κλασικούς χρόνους.
Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή αποτελείτο από κτήματα και ανήκαν κυρίως στον Μπραχάμ Πασά και στον Χασάν Πασά.
Ο Δήμος Αλίμου άρχισε να αναπτύσσεται , στα νεότερα χρόνια την δεκαετία του ΄40, όπου εύποροι Αθηναίοι στράφηκαν στον παραλιακό αυτό δήμο χτίζοντας παραθεριστικές κατοικίες. Από την δεκαετία του ΄70 η περιοχή άρχισε να πυκνοκατοικείται.
Στον Δήμο ανήκει η Μαρίνα Αλίμου που είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από χίλια σκάφη.
Στους κόλπους του Δήμου Αλίμου υπάρχει το Συμμαχικό Νεκροταφείο που δημιουργήθηκε μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έχουν ταφεί 2.067 νεκροί σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως Βρετανοί, Αυστραλοί, Καναδοί κ.α.
Στα αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί υπολείμματα ναού του 6ου πΧ αιώνα στην περιοχή Αγία Άννα και πάνω σε αυτόν είχε χτιστεί βυζαντινός ναός που καταστράφηκε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίου αμφιθεάτρου.
Η παραλία Αλίμου είναι μια από τις ελεύθερες παραλίες για κολύμπι και προτιμάται από πολλούς λάτρεις της θάλασσας.
(Το ανωτέρω κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του NeoAkinito.gr και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εν όλω ή η εν μέρει αντιγραφή, τροποποίηση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, εμπορική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου.)