Αθήνα Κέντρο

Αθήνα Κέντρο

Ανακαλύψτε την περιοχή Αθήνα Κέντρο

Το NeoAkinito-Places, σας παρουσιάζει ιστορικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στοιχεία του Νομού που επιλέξατε.

Στην Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκουν οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Ο Δήμος Αθηναίων, που περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο, έχει έκταση 38,96km2 και πληθυσμό 664.046 κατοίκους, βάση της τελευταίας απογραφής του 2011.

Γεωγραφικά η Αθήνα βρέχεται από την θάλασσα σε μια πλευρά της και από τις υπόλοιπες είναι κλεισμένη από βουνά: Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός και λόφους: Τουρκοβούνια, Λυκαβηττός, Στρέφη, Αγοραίος Κολωνός, Άρειος Πάγος, Ακρόπολη, Νυμφών, Πνύκα, Φιλοπάππου, Αρδηττός, Σικελίας. Κλιματολογικά η Αθήνα φημίζεται για το καλό κλίμα της, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, των λίγων βροχών και των χαμηλών επιπέδων υγρασίας.

Η ιστορία της Αθήνας είναι μακρά ανά τους αιώνες και έχει στιγματίσει, όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα οι πρώτοι κάτοικοι εμφανίστηκαν την έκτη χιλιετία και ήταν η φυλή των Πελασγών, οι οποίοι ήταν αρχικά εγκατεστημένοι σε σπηλιές του βράχου της Ακρόπολης. Ο συνοικισμός με τα χρόνια αναπτύχθηκε και κάποια στιγμή γύρω στο 2.000π.Χ δόθηκε το όνομα Αθήνα. Ο μύθος λέει ότι την πόλη διεκδίκησαν δύο Θεοί, ο Ποσειδώνας και Αθηνά, οι οποίοι θέλησαν να θέσουν την πόλη υπό την προστασία τους και να της δώσουν ο καθένας το όνομα του. Στην αναμέτρηση που ακολούθησε με διαιτητή τον βασιλιά Κέκροπα υπερίσχυσε η Θεά Αθηνά. Γι αυτό και η πόλη πήρε το όνομα της, Αθήνα. Η ουσιαστική ιστορία της Αθήνας αρχίζει από το 1600πΧ και μετά που, είναι τα μυκηναϊκά χρόνια. Η Ακρόπολη είναι ο πυρήνας, είναι περιφραγμένη με τείχος και μέσα σε αυτήν υπάρχει το ανάκτορο του βασιλιά και κάποια σπίτια. Οικισμός είχε δημιουργηθεί και σε περιοχές κάτω από την Ακρόπολη, στην Πνύκα, την Αγορά, στον Κεραμικό. Περίπου το 1200 εμφανίζεται η κάθοδος των Δωριέων, οι οποίοι καταστρέφουν αρκετές πόλεις εκτός της Αθήνα. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς η Ακρόπολη μετατρέπεται σε ιερό χώρο, ενώ τα διοικητικά κτίρια και τα σπίτια απλώνονται γύρω από αυτήν.

Από τα τέλη του 7ου αιώνα παρατηρείται ανάπτυξη οικιστική της Αθήνας και χτίζονται οι πρώτοι πώρινοι ναοί με πρωταρχικό τον αρχικό Παρθενώνα. Η Αγορά είναι το κέντρο της πόλης και στην δυτική πλευρά της ιδρύεται το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο, ο Ναός του Δία, ο βωμός των δώδεκα θεών κ.α. Τα χρόνια της διακυβέρνησης του τυράννου Πεισίστρατου αρχίζει η ανοικοδόμηση του ναού του Ολυμπίου Διός που τον ολοκλήρωσε ύστερα από πολλά χρόνια ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, και ακόμα δημιουργήθηκε υδραγωγείο, η Καλλιρόη, πηγή της Αθήνας, ο Εκατόμπεδος ναός στην Ακρόπολη προς τιμήν της Αθηνάς που ήταν πρόδρομος του Παρθενώνα.

Τα χρόνια των Περσικών Πολέμων παρατηρείται μια παύση στην ανοικοδόμηση της πόλης. Μετά όμως από την Μάχη του Μαραθώνα το 490πΧ κατασκευάζεται στην Ακρόπολη ο πρώτος μαρμάρινος Παρθενώνας. Όταν οι Πέρσες μπήκαν στην Αθήνα προξένησαν πολλές καταστροφές σε μνημεία, τείχη και ιερά. Μετά την οριστική νίκη των Αθηναίων στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο στρατηγός και πολιτικός Θεμιστοκλής αποφάσισε να προστατεύσει την πόλη με τείχη τον Πειραιά και πρότεινε την κατασκευή των Μακρών Τειχών που εξασφάλιζε την επικοινωνία της πόλης με τα λιμάνια της σε περίπτωση πολέμου. Σιγά σιγά άρχισε και η ανοικοδόμηση των ιερών στην Ακρόπολη, επισκευάζεται ο ναός της Πολιάδας Αθηνάς και από τον 5ο αιώνα έχουμε ουσιαστικά την ολοκληρωμένη αναμόρφωση της πόλης. Χτίζεται ο ναός της Αθηνάς Παρθένου (Παρθενώνας) και τοποθετείται το χρυσαλεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, ύψους 13,5μ από χρυσό και ελεφαντόδοντο ( δεν έχει διασωθεί). Στην είσοδο της Ακρόπολης χτίζονται τα μεγαλοπρεπή Προπύλαια και στον ίδιο χώρο βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς Νίκης (ιωνικός ρυθμός). Στη ζωοφόρο του αναπαρίσταται το ιστορικό γεγονός της μάχης των Πλαταιών. Στα Προπύλαια τοποθετείται το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου και λέγεται ότι η μύτη του δόρατός της Θεάς και το λοφίο από το κράνος της φαινόταν μέχρι το Σούνιο. Το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και καταστράφηκε από τους σταυροφόρους. Το Ερεχθείο είναι μισός ναός αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιάδα (ιωνικού ρυθμού) και ο άλλος μισός στον Ποσειδώνα(δωρικού ρυθμού). Οι Καρυάτιδες ( γλυπτά παγκοσμίου φήμης) συμβολίζουν τις υδριαφόρες στην πομπή των Αθηναίων και κοιτούν προς τον Παρθενώνα. (Πέντε έχουν σωθεί και εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ η έκτη εκλάπη από τον Λόρδο Έλγιν και μεταφέρθηκε μαζί με άλλα γλυπτά το 1806 στην Αγγλία. Η συλλογή αυτή των αγαλμάτων εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο). Στην Ζωοφόρο του Παρθενώνα υπάρχει ανάγλυφη παράσταση που αποτελείται από 360 ανθρώπινες μορφές (Θεοί, ιερείς, άρχοντες, άνδρες, γυναίκες), 250 ζώα, κυρίως άλογα και αναπαριστά την πομπή των Αθηναίων στην μεγάλη γιορτή της Θεάς τα Παναθήναια. (Μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί, κάποια κομμάτια βρίσκονται στον Βρετανικό Μουσείο, άλλα στο Μουσείο του Λούβρου και κάποια στο Μουσείο της Ακρόπολης.( Επίσημα η Ελλάδα εδώ και χρόνια ζητάει την επιστροφή των μαρμάρων από τα ξένα μουσεία, προκείμενου να τοποθετηθούν εκεί που ανήκουν) .

Σημαντικά έργα οικοδομούνται στην Αθήνα και τον 2ο πΧ αιώνα, κυρίως από δωρεές πλούσιων ηγεμόνων, λόγω αγάπης και θαυμασμού της πόλης. Πολλά κτίρια σε όλη την πόλη θα καταστραφούν από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα το 86πΧ. Στην πορεία όμως και τα επόμενα 300 χρόνια που η Αθήνα θα είναι υπό την κυριαρχία της Ρώμης, θα γνωρίσει μεγάλη ακμή. Όσα οικοδομήματα είχαν καταστραφεί θα επισκευαστούν και θα χτιστούν και νέα, όπως το Ωδείο του Περικλή, νέα σκηνή για το Διονυσιακό θέατρο, ο Ηρώδης ο Αττικός χτίζει προς τιμήν της γυναίκας του το λαμπρό Ωδείο, γνωστό ως Ηρώδειο που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις. Ο ίδιος ανακαίνισε και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Στα χρόνια του Αυγούστου χτίζεται το Ωδείο του Αγρίππα και ο Καίσαρ ολοκλήρωσε την ρωμαϊκή αγορά. Σε αυτό το σημείο υψώθηκε το Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου(σημερινή ονομασία της περιοχής Αέρηδες). Η πόλη συνεχίζει να εξαπλώνεται. Ιδιαίτερα τα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού, χτίζονται κτίρια μεγαλοπρεπή προς την σημερινή πλατεία Συντάγματος, στον Εθνικό Κήπο , το Ζάππειο. Το 132μΧ ολοκληρώθηκε ο ναός του Ολυμπίου Διός.

Δυστυχώς το 267μΧ εμφανίζονται γοτθικά φύλα στον ελλαδικό χώρο και οι Ερούλοι επιτίθενται στην Αθήνα , την καταστρέφουν και πυρπολούν τα κτίρια της. Σώζεται η Ακρόπολη και άλλα κτίρια. Με αυτό το γεγονός δίνεται τέλος στον αρχαίο κόσμο. Η πόλη βιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα την παρακμή. Από τον 5ο αιώνα αρχίζει η κατασκευή νέων οικοδομημάτων με πολύ έντονη την οικοδόμηση χριστιανικών ναών. Ακόμα και ο Παρθενώνας, το Ερεχθείο, τα Προπύλαια μετατρέπονται σε χριστιανικές εκκλησίες. Γύρω στον 10ο και 12ο αιώνα οικοδομούνται οι περισσότερες εκκλησίες που ξεπερνούν τις σαράντα. Από αυτές σώζονται κάποιες μέχρι σήμερα όπως η ρωσική εκκλησία στην οδό Φιλελλήνων, οι Άγιοι Απόστολοι στην αρχαία Αγορά, η Καπνικαρέα στην οδό Ερμού, οι Άγιοι Θεόδωροι στην πλατεία Κλαυθμώνος κ.α.

Από το 1205 που η πόλη κυριεύεται από τους Φράγκους, θα γνωρίσει μεγάλη καταστροφή και για 250 χρόνια θα υπάρχει συντριπτική εγκατάλειψη. Ακολουθεί η κατάληψη από τους Οθωμανούς από το 1456. Από τον 16ο αιώνα αρχίζουν στην Αθήνα να κατοικούν νέοι κάτοικοι, αλλά και Τούρκοι. Ο Παρθενώνας μετατρέπεται σε τζαμί και χτίζονται και κάποια καινούργια. Οι περιοχές Πλάκα και Ψυρρή είναι ονομασίες που διατηρήθηκαν από εκείνα τα χρόνια. Τα χρόνια αυτά χτίζονται καινούργιες εκκλησίες, μοναστήρια ορθόδοξα, αλλά και άλλων δογμάτων. Για ένα ολιγόμηνο διάστημα η Αθήνα κατακτάται από τους Ενετούς του Μοροζίνι, οι οποίοι ανατίναξαν τμήμα του Παρθενώνα. Η κατοχή τους είχε ως αποτέλεσμα να ερημώσει η Αθήνα. Με την επιστροφή των Τούρκων ξεκίνησε και πάλι η ζωή στην πόλη, εκτός από δύο γεγονότα καταστροφών για την Αθήνα , το 1822 με τον Ομέρ Βρυώνη που έσπευσε να βοηθήσει τους πολιορκημένους στην Ακρόπολη Τούρκους και όταν το 1826 την καταλαμβάνει ο Κιουταχής. Η πόλη ξαναερημώνεται.

Όταν υποχώρησαν οι Τούρκοι, η Αθήνα ήταν χωριό . Όταν όμως το 1834 ορίστηκε ως πρωτεύουσα της Ελλάδας άρχισε τα επόμενα χρόνια μια νέα εποχή ανοικοδόμησης από φωτισμένους αρχιτέκτονες του εξωτερικού, αλλά και Έλληνες( Σάουμπερτ, Τσίλερ, Βάιλερ, Κλέντσε, Κλεάνθης, Καυτατζόγλουκ.α).: Τα Ανάκτορα (σημερινή Βουλή) οικοδομήθηκαν το 1836 από τον Γκέρτνερ, το Πανεπιστήμιο το 1839 , το Αστεροσκοπείο το Ζάππειο το 1874 από τον Χάνσεν. Ο ίδιος σχεδίασε την Σιναία Ακαδημία και την Βαλλιάνειο Εθνική Βιβλιοθήκη. Το κτίριο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου ήταν έργο του Καυταντζόγλου. Το 1853 οικοδομήθηκε ο Άγιος Διονύσιος των Καθολικών πάνω σε σχέδια του Κλέντσε. Όλα αυτά τα κτίρια, καθώς και πολλά άλλα κοσμούν σήμερα το κέντρο της Αθήνας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ

Η πόλη της Αθήνας διαθέτει άρτιες ξενοδοχειακές μονάδες διάσπαρτες σε όλες τις περιοχές, εκατοντάδες μαγαζιά εστίασης, ίσως την πιο έντονη νυχτερινή ζωή από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πολλά εμπορικά μαγαζιά για ψώνια. Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει τουρισμό όλους τους μήνες του χρόνου.

Φωτογραφίες της περιοχής Αθήνα Κέντρο

Μέσα από τον φακό του NeoAkinito-Places, μπορείτε να γνωρίσετε τα σημαντικότερα μέρη της περιοχής που αναζητάτε.

Βρες τη γειτονιά σου στην περιοχή Αθήνα Κέντρο

Δείτε μέσω του χάρτη την περιοχή που σας ενδιαφέρει και ανακαλύψτε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες στην περιοχή Αθήνα Κέντρο

Βρείτε τους κατάλληλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Νομό που έχετε επιλέξει.

Ακίνητα και μεσιτικά γραφεία στην περιοχή Αθήνα Κέντρο

Δείτε ακίνητα της κατηγορίας που θα επιλέξετε και μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στον Νομό της επιλογής σας.

Ανάθεση ακινήτου

Ανάθεση ακινήτου

Αφήστε τους επαγγελματίες να προωθήσουν αποτελεσματικά το ακίνητό σας!
Διαθέτετε ακίνητο; Θέλετε να δημοσιευθεί στο NeoAkinito.gr και να γίνει άμεσα διαθέσιμο σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους; Απλά συμπληρώστε την φόρμα ανάθεσης ακινήτου και τα συνεργαζόμενα μεσιτικά γραφεία θα επικοινωνήσουν μαζί σας αναλαμβάνοντας να το προωθήσουν και να το δημοσιεύσουν στο NeoAkinito.gr!

Ζήτηση ακινήτου

Ζήτηση ακινήτου

Γλιτώστε χρόνο και βρείτε γρήγορα το ακίνητο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας!
Είτε ψάξατε και δεν το βρήκατε, είτε δεν ψάξατε γιατί δεν είχατε χρόνο, συμπληρώνοντας την φόρμα ζήτησης ακινήτου, θα ενημερωθούν άμεσα οι συνεργαζόμενοι κτηματομεσίτες για το ακίνητο που θέλετε να βρείτε και θα επικοινωνήσουν μαζί σας με προτάσεις ακινήτων και συμβουλές που σίγουρα θα σας καλύψουν!

Κοντά στην περιοχή Αθήνα Κέντρο

Δείτε τις περιοχές που συνορεύουν με τον Νομό που βρίσκεστε και επισκεφθείτε τις για βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Top